Gyakorlott Masni követőnek nem újdonság, hogy Praliné Zsuzsi néha elképesztő ízpárosításokkal örvendeztet meg minket. A mostani recept valami őrületesen finom. Készítsétek el, érdemes!
Igazi karácsonyi desszertötlet szigorúan fagyi rajongóknak, akik nem riadnak vissza attól, hogy a fűtött lakásban még az ünnepek alatt is fagyit kanalazzanak! Az alap csokoládéfagylaltot mézeskalács-fűszeres szilvalekvár-örvények bolondítják meg, amihez szuperül passzol a mézeskalácstésztából készült puha kosárka. A desszert nem csak finom, de nagyon praktikus is Karácsonyra, ugyanis minden eleme előre elkészíthető: a mézeskalácstésztából napokkal előre megsüthetjük a kosárkákat, majd ezeket légmentesen záró dobozban tárolhatjuk. A fagylaltot szintén elkészíthetjük korábban, így az ünnepi asztalnál már csak gombócolni kell a szilvaörvényes csokifagyit a mézeskalács-kosárkákba.
Hozzávalók kb. 6 adaghoz:
Fagyialap:
– 4 tojássárgája
– 4 dl tej
– 6 ek. nádcukor
– 200 g étcsokoládé (70% kakaótartalommal)
– 4 dl habtejszín
– 8-10 ek. szilvalekvár
– mézeskalácsfűszer ízlés szerint
Mézeskalács-kosárkák:
– 25 g vaj
– 30 g nádcukor
– 60 g méz
– 1 kicsi tojás
– fél ek. mézeskalács fűszer
– fél bionarancs héja
– 130 g liszt (felesben teljes kiőrlésű tönkölyliszt és sima finomliszt)
A fagyihoz a nádcukrot a tojássárgákkal habosra keverjük, majd hozzáöntjük a tejet, és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük (maghőmérőn mérve kb. 80 fokig kell melegíteni). A tejes alapot ráöntjük a darabokra tört étcsokoládéra, és kézi habverővel simára keverjük. Végül hozzákeverjük a habtejszínt is, és teljesen kihűtjük a fagyialapot.
A szilvalekvárt meglangyosítjuk, és ízlés szerint mézeskalácsfűszert keverünk hozzá. Ha nagyon sűrű a lekvár, kevés szilvapálinkával vagy vörösborral lehet rajta hígítani. A kihűlt fagyialapot fagyigépben elkészítjük. A lágy fagyimassza felét műanyag dobozba öntjük, eloszlatjuk rajta a mézeskalácsos szilvalekvár felét, majd villával márványozzuk. Erre a fagyimassza másik felét terítjük, rákanalazzuk a maradék fűszeres szilvalekvárt, és márványosra húzzuk villával. A fagyasztóba tesszük. Ha nincs fagyigépünk, akkor botmixerrel jó félóránként keverjük át négyszer-ötször, majd az utolsó keverés után márványozzuk a fűszeres szilvalekvárral.
A mézeskalács-kosárkákhoz a vajat, a nádcukrot és a mézet összeolvasztjuk, és addig főzzük, míg a cukor elolvad, majd kihűtjük. Ekkor hozzáadjuk a többi hozzávalót, és összegyúrjuk a tésztát. A kész tésztát alufóliába csomagoljuk, és minimum 3-4 órára hűtőbe tesszük. Ezután lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és korongokat szaggatunk-vágunk ki a tésztából. A korongok mérete attól függ, miben fogjuk kisütni a kosárkákat. Süthetjük minipite- (azaz tartlet-) formában, de akár muffin tepsi mélyedéseiben is süthetünk kisebb kosárkákat 1-2 cm magas peremmel. A kiszaggatott korongokat vajazott, lisztezett sütőformába tesszük, villával megszurkáljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 5-7 percig sütjük. Ha kihűlt, kivesszük a formából óvatosan. A maradék mézes tésztából tetszőleges alakokat is kiszúrhatunk, amelyekkel majd a fagylaltokat díszíthetjük.
Tálalásnál a fagylaltból gombócokat szedünk a mézeskalács-kosárkákba, majd kisebb mézeskalács-figurákkal díszítjük. A mézeskalács-kosárkákat akár meg is kenhetjük fűszeres szilvalekvárral, mielőtt beleadagolnánk a gombócokat.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: