Nekünk bejött, és nyugodt szívvel ajánljuk!
Hozzávalók:
– 65 dkg BL 80-as (kenyér-) liszt,
– 1 kk só,
– 2,5 dkg friss élesztő
– 2 “púpos” kk méz
– 2 nagyobb tojás +1 a kenéshez
– 1, 2 dl langyos tej
– 1 pohár (150 g) natúr joghurt
– 5 dkg vaj
1. Egy lábosban melegítsük meg a tejet annyira, hogy még kényelmesen bele tudjuk mártani az ujjunkat. Ha ezt villany tűzhelyen tettük, vegyük le a meleg lapról a lábost. Tegyük a mézet a tejbe és szórjuk bele az élesztőt, majd keverjük habosra.
2. A lisztet alaposan keverjük össze a sóval, majd jöhet bele a 2 tojás, az élesztős tej, az olvasztott vaj és a joghurt. Ha nem állna össze, nagyon kis mennyiségekben adjuk még hozzá tejet. Jól gyúrható, nem lágy tésztát kell kapni.
3. Jöhet a kemény munka! Kb. 10 percig dagasszuk a tésztát, takarjuk le konyharuhával és szobahőmérsékleten kelesszük kb. 2 órán át!
4. Vegyük ki a tálból, és egy lisztes felületen fonjuk kalácsot belőle. Nagyon laza fonatot készítsünk! Kelesszük tovább legalább fél óráig!
5. Sütőt kapcsoljuk be 200 fokra. Majd kenjük meg a kalácsot a felvert egész tojással, és ha már meleg a sütő, akkor tegyük be sülni a kalácsunkat. Fél óra múlva kész is a remekmű. Jó étvágyat!
Húsvéti ötleteinket itt találod. Szemezgess velünk:
– Letölthető húsvéti képeslapok Judit Káposztás Illustration & Graphic Designtól
Szia! Ezt a receptet nem próbáltuk alternatív lisztekkel, de nem valószínű, hogy működne, mert a liszt glutén tartalma nagyban meghatározza az eredményt. Ha paleo kalácsot keresel, én ezt találtam – még nem próbáltam: http://ejjelnappalpaleo.blogspot.hu/2013/03/csupacsokis-husveti-kalacs.html . Szép húsvétot! Szia
Sziasztok!
Kókusz vagy mandulaliszt esetleg? Az arányokra lennék kíváncsi, ha tudtok segíteni benne. Köszike
Szia Bari! Egyelőre fehér tönkölyliszttel próbáltuk ki még, és nagyon jól sikerült azzal is. Milyen lisztre gondoltál? Szia: Masni 🙂
Masni lányok!
Ezt másfajta lisztől is el lehet készíteni véleményetek szerint? Próbáltátok mással? Köszi, gratula a bloghoz! NagyBari