Masni

Heti tipp: házi vanília esszencia

Az ember lánya csak kapkodja a fejét, hogy milyen ízfokozókat használnak manapság. Az egyik ilyen gyöngyszem – csak úgy mellesleg elárulom – az a vaníliás cukor. Sőt vannak olyan gyártók, akik a fekete pöttyöket is imitálják benne. Erre a problémára szeretnék megoldást adni Nektek, én már évek óta csak ezt használom, ahol a recept vaníliás cukrot ír. Nálam a mennyiség: 1 zacskó vaníliás cukor helyett 1 evőkanál esszenciát teszek a sütibe. A tésztának meg általában kimondottan jót tesz egy kis alkoholos löttyintés.

hazi_vanilia_esszenciaAz esszencia összeállítása villámgyors, elkészülte kevésbé.  Szükséged lesz 1 dl gyógyszertárban kapható 70% alkoholra, 1 dl semleges ízű 40%-os alkoholra (pl. Vodka), 8 vanília rúdra és egy nagy üvegre, amibe mindez belefér, illetve a végén pici, kiürült gyógyszeres üvegcsékre (előny a sötét szín).

A vanília rudakat vágd ketté, majd hosszában is metszd végig, de ne kapard ki a belsejét. Tedd az üvegbe. Öntsd nyakon a kétféle alkohollal. Fontos, hogy a rudak elmerüljenek az alkoholban. Majd zárd be az üveget jó szorosan. És rázd fel. Majd másnap is rázd fel. És harmadnap is. És csináld ezt minden nap 6-7 héten keresztül. Én kiraktam a konyhapultra, és reggeli készítés közben, meg vacsora tálalás előtt mindig ráztam rajta párat. Ha minden jól megy, akkor a 6-7 hét végére szép sötét, borostyán színű kivonatot kapsz. Amikor kinyitod a rázós üveget, készülj az illatorgiára. Pompás lesz! Az esszenciát töltsd szét apró üvegekbe. Ajándéknak is tökéletes, de meg is tarthatod akár mind :).

További tippjeinkét kattints:

Így nem csúszik be a fakanál a lábosba

Jó-e még a tojás?

A banán tárolása

Címkék: , , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!