Masni

Recept: narancsos-csokis keksz

A keksz sütés nekem valahogy inkább őszi-téli elfoglaltság, ilyenkor karácsony tájékán meg aztán pláne előszeretettel sütögetek, mert egyrészt imádom a lakásban terjengő sülő keksz illatát, másrészt gőzerővel készülnek az ajándékok, amikből nem hiányozhat egy-egy adag keksz sem :)! Most egy olyan keksz receptet hoztam Nektek, amiben a cukrot kicseréltem egészséges nyírfacukorra, a sima lisztet pedig teljes kiőrlésűre és dióra. Elég jól hangzik eddig, ugye?

csokis_nar_keksz_01

Amire szükséged lesz kb. 25 db kekszhez:

12 dkg teljes kiőrlésű liszt

5,5 dkg nagyon alaposan ledarált dió

6 dkg Nyírfacukor

1 csipet só

10 dkg hideg vaj

1 evőkanál vanília esszencia (házilag így készítheted el)

1 bio narancs reszelt héja (sok helyen kapható már, pl. Spar, Lidl)

1 tojás sárgája

1 evőkanál víz

5 dkg csokoládé

IMG_2370Alaposan keverd össze a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a diót, a Nyírfacukrot és a sót. Majd vágd hozzá a hideg vajat, mehet bele a vanília esszencia és a reszelt narancshéj. Gyorsan dolgozd össze, akkor jó, ha nagyjából egyforma morzsák vannak a keverőtálban. Most jöhet a tojás sárgája és a víz. Majd gyors mozdulatokkal gyúrd tésztává. Elég ragadós lesz, de amint eléri a homogén tészta állapotot, hagyd abba a munkát. Tedd folpack-ba, és formázz belőle egy szabályos hengert! A fólia között nagyon könnyen alakíthatod majd a masszát. A lényeg, hogy szépen nyomkodd össze, szabályos formájúra. Csavard készre a fóliával, és rakd be a mélyhűtőbe 30-40 percre. Amikor kiveszed, éles késsel vékony, maximum fél centis karikákra vágd, és sütőpapírral bélelt tepsiben süsd meg 170-175 fokon 18-20 percig. Figyeld a sütődet, szép arany színűnek kell lenniük, nem barnának. Amikor kiveszed, akkor még puhák, amikor kihűlnek, akkor keményednek meg teljesen.

csokis_nar_keksz_03

csokis_nar_keksz_04Amikor készen vannak, nagy a csábítás, hogy megegyük őket, de higgyétek el, csokiba mártva egyszerűen fantasztikusak lesznek! Így gőz felett olvassz fel 5 dkg apróra vágott csokit, és mártsd meg benne a kekszeket. Sütőpapírra szedve hagyd, hogy a csoki rádermedjen a kekszekre.

csokis_nar_keksz_02

Jó keksz sütést, csodás készülődést Nektek!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!