Eddig is, most is igyekszünk egészséges recepteket felrakni, olyanokat, amiket mi is kipróbáltunk. Amik tuti befutók kicsiknél, nagyoknál egyaránt. Ez a keksz mostantól nálunk hetente fog sülni, mert annyira jó lett. Egyszerű és nagyszerű. Az ihletet Ugrai-Nagy Tünde Manókonyha című szakácskönyvében fellelt zabpelyhes keksze adta. Én egy picit változtattam rajta, íme a recept Masnis változata:
25 dkg zabpehely (ügyelj rá, hogy gluténmentes, tiszta zabpelyhet használj!), 10 dkg rizsliszt, 1 tojás, 8-10 dkg barna cukor, 18 dkg olvasztott kókuszzsír, 10 dkg asztalt gyümölcs darabolva (nálam most vörösáfonya és sárgabarack volt vegyesen), 1 evőkanál vanília esszencia, fél teáskanál szódabikarbóna, pici só.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Aztán a száraz hozzávalókat mind alaposan összekeverem (zabpehely, rizsliszt, cukor, szódabikarbóna, só). Majd belekeverem a feldarabolt, aszalt gyümölcsöket, majd a külön tálba felütött, és picit felvert tojást. Ennyi idő alatt felolvad a kókuszzsír (nincs mikróm, főzőlapon olvasztom), a legvégén menjen bele ez. Alaposan keverjük össze. Ne várjuk, hogy egy krémes masszát kapunk, mert nem. Darabos, “tördelős” massza lesz, de nyugi. Kis diónyi darabokat golyóvá formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Amikor kész egy tepsinyi, akkor egy vizes kanállal kilapítjuk keksz formájúra az összes golyót egyszerre. Nekem ebből a mennyiségből pont 2 tepsinyi lett. Egy tepsit 17 percig sütöttem, alsó-felső sütésen. Amikor készen voltak a kekszek, akkor még nagyon törékenyek, és puhák, így hagyjuk a tepsiben kihűlni őket. Ha kihűltek ropogni fognak. Jó étvágyat :)!
További receptölteinkért kattints:
Tej- és gluténmentes csokis pohárdesszert
Laktózmentes almás-mákos quiche
Kedves Judit! A rizslisztet eddig nem próbáltam meg helyettesíteni semmivel, és mivel ennek a lisztnek elég sajátos a viselkedése, még csak tanácsot sem tudok adni, hogy mi működne ugyanúgy a keksznél, mint a rizsliszt. A cukrot természetesen lecserélheti eritritre, vagy bármilyen más alternatív édesítőre, akár csökkentett mennyiségben is! Üdv Diána
Szeretném megtudni hogy a rizsliszt mivel helyettesithető,a barna cukrot kiválthatom eritrittel?Előre is köszönöm a válaszokat
Kedves Johanna! A zab, magában gluténmentes. Attól számít gluténtartalmúnak, hogy a betakarítás és a feldolgozás során nem tudják “tisztán” tartani. Köszönjük, hogy felhívtad a hiányosságra a figyelmünket, beleírjuk a keksz receptbe is! Szép napot!
Sziasztok, javasolnám, hogy írjátok bele a receptbe, hangsúlyozva, hogy gluténmentes zabpehelyről van szó, mert ha valaki nem olvassa a hozzászólást, súlyos félreértés történhet. A kisfiam gluténallergiás, ezért tudom, hogy egy ilyen tévedés akár sokkos állapothoz is vezethet – és igen, a zab tartalmaz glutént!
Köszönöm, ha felhívjátok rá tehát a figyelmet!
Kedves Rozália! Az igazság az, hogy, bár maga a zab nem tartalmaz glutént, a betakarítás, szállítás, feldolgozás és csomagolás során nehezen elkerülhető a keresztszennyeződés. Jó hír azonban, hogy kapható kifejezetten gluténmentes zabpehely, illetve zabliszt, mely bátran fogyasztható. Mi ilyen zabtermékekkel sütünk. Próbálja ki :)!
Helló! A Recept ötletes de annyit hozzá fűznék a zabpehely nem gluténmentes.Milyen variációban lehetne elkészíteni?