Nekünk bejött, és nyugodt szívvel ajánljuk!
Hozzávalók:
– 65 dkg BL 80-as (kenyér-) liszt,
– 1 kk só,
– 2,5 dkg friss élesztő
– 2 “púpos” kk méz
– 2 nagyobb tojás +1 a kenéshez
– 1, 2 dl langyos tej
– 1 pohár (150 g) natúr joghurt
– 5 dkg vaj
1. Egy lábosban melegítsük meg a tejet annyira, hogy még kényelmesen bele tudjuk mártani az ujjunkat. Ha ezt villany tűzhelyen tettük, vegyük le a meleg lapról a lábost. Tegyük a mézet a tejbe és szórjuk bele az élesztőt, majd keverjük habosra.
2. A lisztet alaposan keverjük össze a sóval, majd jöhet bele a 2 tojás, az élesztős tej, az olvasztott vaj és a joghurt. Ha nem állna össze, nagyon kis mennyiségekben adjuk még hozzá tejet. Jól gyúrható, nem lágy tésztát kell kapni.
3. Jöhet a kemény munka! Kb. 10 percig dagasszuk a tésztát, takarjuk le konyharuhával és szobahőmérsékleten kelesszük kb. 2 órán át!
4. Vegyük ki a tálból, és egy lisztes felületen fonjuk kalácsot belőle. Nagyon laza fonatot készítsünk! Kelesszük tovább legalább fél óráig!
5. Sütőt kapcsoljuk be 200 fokra. Majd kenjük meg a kalácsot a felvert egész tojással, és ha már meleg a sütő, akkor tegyük be sülni a kalácsunkat. Fél óra múlva kész is a remekmű. Jó étvágyat!
Húsvéti ötleteinket itt találod. Szemezgess velünk:
– Letölthető húsvéti képeslapok Judit Káposztás Illustration & Graphic Designtól