Az ember lánya csak kapkodja a fejét, hogy milyen ízfokozókat használnak manapság. Az egyik ilyen gyöngyszem – csak úgy mellesleg elárulom – az a vaníliás cukor. Sőt vannak olyan gyártók, akik a fekete pöttyöket is imitálják benne. Erre a problémára szeretnék megoldást adni Nektek, én már évek óta csak ezt használom, ahol a recept vaníliás cukrot ír. Nálam a mennyiség: 1 zacskó vaníliás cukor helyett 1 evőkanál esszenciát teszek a sütibe. A tésztának meg általában kimondottan jót tesz egy kis alkoholos löttyintés.
A vanília rudakat vágd ketté, majd hosszában is metszd végig, de ne kapard ki a belsejét. Tedd az üvegbe. Öntsd nyakon a kétféle alkohollal. Fontos, hogy a rudak elmerüljenek az alkoholban. Majd zárd be az üveget jó szorosan. És rázd fel. Majd másnap is rázd fel. És harmadnap is. És csináld ezt minden nap 6-7 héten keresztül. Én kiraktam a konyhapultra, és reggeli készítés közben, meg vacsora tálalás előtt mindig ráztam rajta párat. Ha minden jól megy, akkor a 6-7 hét végére szép sötét, borostyán színű kivonatot kapsz. Amikor kinyitod a rázós üveget, készülj az illatorgiára. Pompás lesz! Az esszenciát töltsd szét apró üvegekbe. Ajándéknak is tökéletes, de meg is tarthatod akár mind :).
További tippjeinkét kattints:
Így nem csúszik be a fakanál a lábosba