Az egyszerűen tökéletes kenyér titka

Most, hogy ilyen remek címet adtam ennek a bejegyzésnek, elárulom, hogy nem én jöttem rá a tuti-tutira, hanem csak tökéletesítettem az amúgy is remek receptet. Ez a kenyér magában, vagy bármilyen kerti bográcsozáson kísérőként is szuperül szerepel majd. Süss kenyeret, megéri!

A kenyér hozzávalói (2,5 dl-es csészével mérve): 4 csésze BL80-as, azaz fehér kenyérnek való liszt, 2 csésze víz, kicsit több, mint fél teáskanál szárított élesztő, 2 teáskanál só.

A lisztet alaposan keverd el a sóval és a szárított élesztővel – vagy kérd meg a szorgos kezű gyermeket a közeledben, hogy tegye meg. Nagyon fogja élvezni :). Majd öntsd hozzá a vizet, és keverd el, de ebbe ne fektess túl nagy energiát, csak épp hogy. A gyermek továbbra is jó, ha kéznél van, sőt, nagyon fogja imádni a maszatolást :). Amikor ezekkel megvagyunk, akkor konyharuhával takard le a tálat, és hagyd állni 12 órát. Az “este megcsinál-reggel megsüt” vagy “reggel munka előtt összedob-este megsüt” változatok a nyerők.

Amikor megkelt a kenyér, akkor egy sűrű nokedliszerű tésztát fogsz kapni, semmi kemény kenyérszerűt. Borítsd ki a tálból egy alaposan belisztezett felületre és gyúrd át a tésztát. Majd hagyd ott is pihenni egy fél órát, órácskát.

Amíg a tészta pihen, kapcsold be a sütőt 240 fokra. Két üveg jénai tálat vajazz ki alaposan, vagy egyszerűen tegyél bele sütőpapírt. Tedd a tálakat ÜRESEN melegedni a sütőbe. 4-5 perc után vedd ki, oszd ketté a kipihent tésztádat, és tedd őket tálastul, LEFEDVE a sütőbe. Fontos! A tészta maga maximum a tál harmadáig érjen! Lefedve 25-30 percet, majd fedő nélkül további 30 percet süsd a kenyered.

Amikor kész, vedd ki a tálból, hogy jól szellőzzenek, hűljenek és persze ne felejts el gyönyörködni bennük!

Jó sütést!

Ha tetszett a recept, nézd meg ezeket is:

Mi a bogyó az a clafoutis?

Őrült, epres  paradicsomleves

Házi fagyit mindenkinek!

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »