Masni

Recept: a tökéletes ciabatta (kezdőknek is!)

Garantált sikersztori, jó önbizalom növelő. Szeretem a ciabattát, gondoltam, sütünk egyet. Meggyúrja a kisfiam. Ő boldog, hogy gyúrhat, én is boldog vagyok, hogy ő boldog. 🙂 Mindenki boldog, pláne a finom végeredménytől! Gugliba beírtam, hogy ciabatta. Találtam olyat, amit 1 napig kell előkészíteni, itt elbizonytalanodtam, de rábukkantam erre az egyszerű receptre is! Nekiláttunk, és azóta amint felmerül a gyúrási igény, már sütjük is a házi ciabattánkat.

IMG_1464-001

Hozzávalók:

– 60 dkg finomliszt (tönköllyel is tökéletes!)

– 2 tk só (esetleg még kakukkfű vagy egyéb fűszer, amit bele tudunk képzelni)

– 2 púpos tk szobahőmérsékletű morzsolt élesztő

– 0,5 l víz melegvíz

– valamennyi olívaolaj abba az edénybe, amiben keleszteni fogjuk

Egy nagyobb tálban keverjük össze a sót a liszttel, egy másik edényben pedig oldjuk fel az élesztőt a meleg vízben. Az élesztős víz mehet a lisztre, és jöhet a gyúrás! Finom, lágy tésztát kapunk, ne ijedjünk meg. Olíva olajjal kenjünk ki egy nagyobb tálat, és engedjük bele a meggyúrt tésztát. Egy órán át kelesszük!

A sütőt melegítsük elő 240 fokra (vagy kinél mennyi a maximum), és várjuk meg, míg eléri! Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, arra szórjunk lisztet. Felezzük el a lágy tésztát, és formázzunk belőle hosszabb cipókat. Tegyük lisztes sütőpapírra, és csavarjuk meg középen párszor a tésztákat.

_MG_2489-001

A sütő hőmérsékletét vegyük vissza 220 fokra, és 25 perc alatt süssük meg. Vigyázzunk, mert könnyen megég!

Jó étvágyat!

IMG_1462-001

Gyere, süss velünk még több kenyeret:

– A tökéletes, nem szigorú paleo kenyér

– Az egyszerűen tökéletes kenyér titka

– Recept: Csokis-cukkínis kenyér

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Dr. Varga Detre says:

    Ez az első ciabatta recept, amely tényleg működik… A hosszabb (akár 8 óra) kelesztesnek annyi előnye megis lehet, hogy az összetevők a hosszabb enzim folyamatok miatt emeszthetobbek lesznek. A tradicionális nápolyi pizza szakácsok például a csütörtöki tésztát kedden kezdték keleszteni. Azért ajánlom ezt a ciabatta receptet, mert visszaadja a kenyér keszitesnek az egyszerűséget, amelytől könnyen közösségi, családi élménnyé válik. Én nem bírtam ki, hogy ne tegyek egy evőkanál olívaolajat a tesztajaba, es az elesztot új kedvencemmel, egy kis kókuszvirág cukorral, tejben futtattam fel. Ez egy olyan alap recept, amelyet mindenki kicsit a saját szája ízére alakíthat. Fontos kiemelni viszont, hogy a suto felhevuleset tényleg meg kell várni, sőt egy sütőkövet sem árt beszerezni. A liszt nagyon fontos (“0”-s vagy “00”-s) es a legjobb valamilyen forrasvizet használni (ilyet bármely boltban lehet palackozva kapni)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!