Recept: a tökéletes ciabatta (kezdőknek is!)

Garantált sikersztori, jó önbizalom növelő. Szeretem a ciabattát, gondoltam, sütünk egyet. Meggyúrja a kisfiam. Ő boldog, hogy gyúrhat, én is boldog vagyok, hogy ő boldog. 🙂 Mindenki boldog, pláne a finom végeredménytől! Gugliba beírtam, hogy ciabatta. Találtam olyat, amit 1 napig kell előkészíteni, itt elbizonytalanodtam, de rábukkantam erre az egyszerű receptre is! Nekiláttunk, és azóta amint felmerül a gyúrási igény, már sütjük is a házi ciabattánkat.

Hozzávalók:

– 60 dkg finomliszt (tönköllyel is tökéletes!)

– 2 tk só (esetleg még kakukkfű vagy egyéb fűszer, amit bele tudunk képzelni)

– 2 púpos tk szobahőmérsékletű morzsolt élesztő

– 0,5 l víz melegvíz

– valamennyi olívaolaj abba az edénybe, amiben keleszteni fogjuk

Egy nagyobb tálban keverjük össze a sót a liszttel, egy másik edényben pedig oldjuk fel az élesztőt a meleg vízben. Az élesztős víz mehet a lisztre, és jöhet a gyúrás! Finom, lágy tésztát kapunk, ne ijedjünk meg. Olíva olajjal kenjünk ki egy nagyobb tálat, és engedjük bele a meggyúrt tésztát. Egy órán át kelesszük!

A sütőt melegítsük elő 240 fokra (vagy kinél mennyi a maximum), és várjuk meg, míg eléri! Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, arra szórjunk lisztet. Felezzük el a lágy tésztát, és formázzunk belőle hosszabb cipókat. Tegyük lisztes sütőpapírra, és csavarjuk meg középen párszor a tésztákat.

A sütő hőmérsékletét vegyük vissza 220 fokra, és 25 perc alatt süssük meg. Vigyázzunk, mert könnyen megég!

Jó étvágyat!

Gyere, süss velünk még több kenyeret:

– A tökéletes, nem szigorú paleo kenyér

– Az egyszerűen tökéletes kenyér titka

– Recept: Csokis-cukkínis kenyér

Címkék: , ,
Tovább a blogra »