Múlt héten az IKEA Magyarország meghívásából részt vehettünk jó pár blogger társammal kar- és kötényöltve egy remekbe szabott főzőesten, ahol nem kisebb dolgot mutattak meg nekünk, mint az IKEA idei karácsonyi kollekcióját, és fellebbent a fátyol a húsgolyó titkáról is. Mármint kaptunk egy remek receptet, ami alapján elkészíthettük (köszi a Gastropolis főzőiskolának is!) saját magunk a klasszikus, minden IKEA látogatás elengedhetetlen kellékét a svéd húsgolyót! Íme az este pár képben (az esemény fotókat Varga Benedek készítette):
Pár szóban, illetve képben, kérlek, hadd mutassam meg Nektek, hogy mik azok a termékek idén, amelyek nekem nagyon tetszenek, aztán jöhet az élvezet, illetve a recept maga, jó?
És akkor jöjjön az élvezet! A húsgolyó receptje (az itt megadott mennyiségek 5 főre elengedő húsgolyót adnak ki):
45 dkg darált sertéshús
45 dkg darált marhahús
10 dkg zsemlemorzsa
2 tojás
1 fej vöröshagyma
1-2 evőkanál mustár
szerencsendió, só, bors, vaj a sütéshez.
Aki szeretné a barna mártás receptjét, írjon egy kommentet ide, a bejegyzés alá, de mivel én nagyon nem szeretem, így nem figyeltem oda (ejnye…). Az áfonya öntethez 2 dl áfonya lekvár, 10 dkg aszalt áfonya és 1,5 dl almalé szükséges.
A hagymát apróra vágjuk és kevés vajon megdinszteljük, kiszedjük, hűlni hagyjuk, majd elkeverjük a mustárral. A darált húsokat keverjük össze a morzsával, a két külön tálban felütött tojással. Fűszerezzük frissen reszelt szerecsendióval, sóval, borssal, és a végén keverjük hozzá a kihűlt mustáros hagymát. Formázzunk belőle golyókat. Teflon serpenyőben olvasszunk vajat és süssük ki benne a golyókat, minden oldalukon szép barnára. Amikor kész, papírtörlőre téve csepegtessük le.
Az áfonyaszószhoz az almalevet tegyük fel egy kisebb lábosban melegedni, dobjuk bele az aszalt áfonyát, főzzük, amíg megpuhul, majd adjuk hozzá a lekvárt. Botmixerrel pürésítsük, majd tegyük vissza a tűzre, hogy egy kicsit besűrűsödjön.
A húsgolyóhoz mi ezen az estén krumplipürét készítettünk (brutális mennyiségű vajjal), de akinek tiltja a vallása, diétája, szerintem nyugodtan készíthet répapürét hozzá (répa fokhagymával megpárol, turmixol, kész).
Jó étvágyat!
Szia Bernadett! Persze, lehet kérni :)! A mártáshoz: 100 g vaj, 100 g búzaliszt, 4 dl alaplé, 2,5 dl tejszín, 2-3 ek szójaszósz, 1 cs petrezselyem – opcionális, só, bors. A mártáshoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, hozzáöntjük a lisztet és gyengéden megpirítjuk, vigyázva, meg ne égjen. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a szójaszószt, összeforraljuk, és 1,-15 percig forraljuk. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, és még pár percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges és a tűzről levéve apróra vágott petrezselyemzölddel gazdagítjuk. A recept a Gastropolis főzősuli receptje. Szép napot!
a golyót is, de a barna mártást is nagyonnagyon imádom…. szóval… lehet kérni annak a receptjét is??? <3
a golyót is, de a barnamártást is nagyonnagyon imádom, szóval… lehet kérni a receptjét annak is??? <3
Kedves GreenLove! Szívesen :))))!
IMÁDOM!!!!! 😀 köszi 😀