Korábban talán már említettem, hogy az őszben az egyik legjobb dolog, hogy van újra narancs! Személy szerint, nagyon szeretem, kicsit a narancsok Gombóc Artúrjának érzem magam. Ezen a tortán kívül van még egy szupertitkos narancsos tippem, mégpedig a kezeletlen szárított narancshéj, és akkor minden narancsos titkomat felfedtem. Ja, nem, a fürdőcsillagokba is azt tettem. De most maradjunk a konyhában, süssünk!
Amire szükséged lesz a tésztához: 2 nagy kezeletlen héjú narancs, 3 tojás, 14 dkg barna cukor, 20 dkg darált mandula, 1 teáskanál sütőpor VAGY szódabikarbóna. A sziruphoz: 1 nagy kezeletlen héjú narancs, 14 dkg barna cukor.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 24 cm-es formát. A tésztához szükséges két narancsot mossuk meg alaposan, és tegyük fel hideg vízzel teli lábosban főni. Forrástól számított 15 percig forraljuk, majd öntsük le a vizet. Engedjük fel a lábost újra teljesen hideg vízzel, és megint forraljuk 15 percet a narancsokat. Erre az eljárásra azért van szükség, hogy csökkentsük a narancs héjának keserűségét.
Két vagy három (ízlés kérdése) forralás után a narancsok meg is puhulnak. Óvatosan vágjuk fel őket – tényleg nagyon forró – szedjük ki a magokat, és tegyük héjastul aprító gépbe, és pürésítsük krémes állagúra.
Ezen a ponton kapcsoljuk be a sütőt 170 fokra.
Egy nagy tálban verjük fel a tojásokat a cukorral, szép habosra. Lassan adagoljuk hozzá a narancsmasszát, a darált mandulát és a sütőport (VAGY szódabikarbónát). Keverjük össze nagyon alaposan.
Öntsük a készre kevert tésztát a sütőpapírral bélelt formánkba, és süssük 50 percet. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Miközben sül a sütink, készítsük el a szirupot! Mossuk meg alaposan ezt a narancsot is, reszeljük le a narancs héját, és facsarjuk ki a levét. Tegyük egy edénybe a sziruphoz szükséges cukrot, öntsük nyakon a narancslével, és főzzük sziruposra. Amikor már majdnem kész, tegyük bele a reszelt narancshéjat is.
A szirupot majd csak a langyos süteményre öntsük rá, és hagyjuk, hogy szépen beigya a tészta. A narancstortát teljesen kihűlve tálaljuk.
*****************
3 éves a Masni! Játssz velünk, nyerj Krups Dolce Gusto kávéfőzőt!
*****************
Ha tetszett ez a lisztmentes receptünk, nézd meg a többit is!
Tökéletes mandulás-sütőtökös szelet
Iszonyúan jól hangzik! Karácsonyi próbasütés lesz belőle 🙂