Nálunk krumplinudli vagy krumplinokedli néven fut, mert így egyértelmű a gyerekek számára, hogy krumpliból és lisztből van, vagyis finom dolog! Hohó, még mennyire finom ez a gnocchi. És egyszerű. Ez nagyon fontos.
Hozzávalók 4-6 felnőtt részére:
– 1,5 kg burgonya
– 6 kicsi tojás sárgája (Mit csinálj a 6 tojásfehérjével? Süss belőle citromos sütit! 🙂 )
– 200-300 g liszt
– só és olvasztott vaj vagy olaj
Krumplit megfőzhetjük héjában is, és utána pucoljuk meg, és reszeljük le, vagy hámozva főzzük meg, és átnyomjuk krumplinyomón. Adjuk hozzá a 6 tojássárgáját, sózzuk meg, és keverjük össze. A liszt kicsit csalóka. Egyrészt attól függ, hogy tönkölyt vagy sima búzalisztet használunk, másrészt a krumplitól is függ, fokozatosan adagoljuk a lisztet, és látni fogjuk, ha elég. Honnan? Hogy nem ragad már az edény falához a massza.
Lisztezzük be a gyúródeszkát, gyúrjuk át a tésztát még egyszer, és darabokra szedve nyújtsunk kígyókat a tésztából (kb. 1 cm átmérőjűeket), és vágjuk fel 1-2 cm hosszú darabokra. Ebben a gyerekek is segíthetnek. 🙂 Tegyük félre a galuskákat.
Forrásban lévő vízbe tegyük őket, és főzzük ki. Ha feljött a víz tetejére, szűrővel halásszuk le, és tegyük egy kivajazott vagy kiolajozott tűzálló edénybe.
Simán vajat is tehetünk rá, de bármilyen szósszal is kínálhatjuk. A mi kedvencünk:
100 g bacon szalonnát felkockázni, saját zsírjában kisütni egy serpenyőben, és mehet rá 2 dl főzőtejszín. Jól hangzik, ugye? 😉
Jó étvágyat!
—
Gyere, főzz velünk még többet:
– Recept: tökéletes sült krumpli házilag
– Recept: tökéletes tepsis krumpli
– Tökéletes vékony tésztás pizza recept
Kommentek