A zab, az elmúlt években, hónapokban egyre több és több receptben, blogon, írásban bukkan fel, így szeretnénk Nektek egy kicsit részletesebben is bemutatni ezt a nagyon sokoldalú gabonát. Egészségünkre olyan sok jó hatást gyakorol, hogy szerintünk semmiképp se hagyjátok ki az étrendetekből! Azon kívül, hogy élénkíti, táplálja és regenerálja az idegeinket, javítja emésztési problémáinkat, sokan ajánlják stressz ellen és kimerültség esetén is. A zab maga, gyulladást gátló anyagokat tartalmaz, a vér koleszterin szintjének szabályozására már a modern orvoslás is zablisztet, zabkorpát javasol. A reggeli zabkása pedig remek vértisztító hatású.
A zab magában gluténmentes. Erről már többször is írtunk. Viszont sokszor a betakarítás és a feldolgozás során nem garantált a gluténmentes környezet, így maga a feldolgozott zab már nem lesz gluténmentes. Bioboltokban, egészséges termékeket árusító üzletekben kapható tiszta zab, zabpehely, zabkorpa, érdemes kipróbálni azokat is.
Kását legegyszerűbben és leggyorsabban zabpehelyből készíthetünk, az arány: 2 rész víz, 1 rész zabpehely. Forró vízbe keverjük bele a pelyhet, ne főzzük tovább, csak hagyjuk állni, míg megszívja magát. Ízesíthetjük sósra, de nálunk inkább az édes vonal a nyerő. Gyakran lekvárral, aszalt gyümölcsökkel, mézzel, dióval esszük.
Íme a legújabb felfedezésünk:
Sült banános-diós zabkása
2 bögre vizet felforralok, belekeverek 1 bögre zabpelyhet. Nem főzöm tovább, hagyom, hogy megszívja magát. Amikor langyosra hűlt belekeverek 2 evőkanál rizstejet (vagy sima tejet, aki hogy szereti), pár csepp vanília esszenciát (házilag így készíthetsz esszenciát!). Egy laposabb tálba rakom, rászeletelek 2 banánt, meghintem 1 csapott evőkanál nádcukorral és irány a grill. Amikor látom, hogy a cukor rápirult a banánra kiveszem, és megszórom egy nagy marék, korábban apróra vágott dióval. 2-3 adag lesz belőle. Mennyei!
További zabpelyhes receptjeinket itt találod:
Egészséges, gyors és finom morzsasüti
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: