A kenyérsaláta, született nevén panzanella, nem egy túlspirázott étel. Egyszerű, olcsó és a minden háztartásban megtalálható száraz kenyérmaradékra épít. Nálunk most épp egy fél fehér bagett várta jobb sorsát, így belőle készítettem el, de bármilyen más pár napos kenyérből jó! A kenyérsaláta remek tulajdonsága, hogy minden évszakban kedvünkre variálható, nyáron paradicsomos-mozarellás változatban, ilyenkor télen pedig szalonnás-céklás formában szoktam elkészíteni.
A téli salátához a következőkre lesz szükséged:
fél rúd maradék bagett, vagy 2 nagyobb kifli felkarikázva, apróra vágva
3 evőkanál olívaolaj,
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szárított oregánó
8 csík bacon szalonna
1 nagy marék rukkola
1 nagy marék apróra tépkedett saláta
opcionális: ecetes, házi cékla saláta 3-4 evőkanálnyi
Az öntethez:
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál almaecet
csipet só, frissen őrölt bors
A kenyeret felkarikázom, és kisebb darabokra vágom a szeleteket. Egy nagyobb tálba öntöm az olívaolajat, belenyomom a fokhagyma gerezdeket és összekeverem az oregánóval. Ebben az olajos maszatban forgatom meg a kenyérdarabokat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakom – ügyelve, hogy egymás mellett legyenek, ne egymáson a darabok – és a sütőbe tolom pár percre, hogy szépen a grill alatt megpiruljanak. Amíg a kenyér pirul, egy serpenyőben megsütöm a bacon szalonnát. Ha kész, lecsöpögtetem, és feldarabolom. Egy nagy salátás tálba rakom az apróra tépkedett salátát, rukkolát, a felkockázott bacont, hozzákeverem a megpirult kenyérdarabokat. Itt keverem hozzá a céklát is – ez opcionális. Egy pici befőttes üvegben összerázom az öntet hozzávalóit és a salátára borítom. Alaposan összekeverem. Én személy szerint nem szeretem, ha a kenyér megpuhul a salátában, így azonnal tálalom. Többek szeretik, ha az öntetet jól beissza a kenyér, ilyenkor érdemes szobahőmérsékleten 1 órát állni hagyni a salátát.
Jó étvágyat!
Még több receptért kattints:
A tökéletes gnocchi egyszerűen
Parasztreggeli, nem csak reggelire
Tökéletes és pofonegyszerű padlizsánkrém
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: