Mindig próbálkozunk valami újjal, mert a mák az megy. Szinte mindegy mi, csak mákos legyen. (Legközelebb lehet, hogy valami főzelékhez is fel kellene kínálnom, hátha úgy lecsúszna.) De most térjünk vissza a sütihez. A kókuszzsírtól sajnos nagyon könnyen törik a tészta, nem igazán lehet nyújtani, és azért döntöttem így, hogy a tetejével nem fogok szenvedni, hanem elegánsan betettem a fagyasztóba a tésztát egy tíz percre, és lazán ráreszeltem.
Hozzávalók (30*40 cm-es tepsibe fér bele, vagy sok-sok kis edényben is megsüthetjük)
- 180 g olvasztott kókuszzsír + valamennyi a tepsi kikenéséhez
- 200 fehér (tönköly)liszt
- 200 teljes kiőrlésű (tönköly)liszt
- 120 g (nyírfa)cukor
- kb. fél deci rizs-vagy zabtej
- 1 csomag sütőpor
Töltelékhez
- 1 kg alma
- 150 g darált mák
Hámozzuk meg az almát, és tegyük fel kevés vízben főni. Elég, hogy éppen csak megpuhuljanak az almák. A vizet öntsük le, szórjuk rá a mákot, és egy botmixerrel pépesítsük. A töltelékkel meg is volnánk. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztához szükséges hozzávalókat gyúrjuk össze (a rizstejből egyszerre ne öntsük bele az összeset, lehet, hogy nem fog kelleni az egész). Felezzük el a tésztamennyiséget, fele mehet a fagyasztóba. Zsírozzuk ki a tepsit, és ha ügyesek vagyunk, nyújtsuk ki a tésztát, ha nem annyira, akkor apróbb darabokban nyomkodjuk bele a tepsi aljába. A kicsit kihűlt tölteléket kenjük rá az alsó rétegre. A közben kockára fagyott tésztát vegyük elő, és egy kisebb lyukú sajtreszelőn reszeljük rá a töltelékre. 30-40 perc alatt megsül. Ne számítsunk arra, hogy szépen megbarnul, elég sápadt marad a tészta, és ez így normális! 🙂
Jó étvágyat, nagyon finom!
—
Gyere, süss velünk még több mákos sütit:
– Tökéletes bögrés meggyes-mákos piskóta (glutén-és tejmentes)
– Recept: a gyors és tökéletes mákos guba
– Recept: Meggyes-mákos muffin
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: