Tegnap, tippként bemutattuk, hogy milyen egyszerű és nagyszerű dolog, ha az ember fia/lánya egy nagyobb befőttes üvegbe készíti össze magának – akár 3-4 napra előre is! – az ebédjét. A mai recept ötleteinkkel pedig azoknak szeretnék kedvezni, akiknek kell egy kis inspiráció, hogy mi is kerüljön azokba a bizonyos üvegekbe :). A recept mennyiségek most egy-egy fél literes befőttes üvegre vonatkoznak, értelem szerűen duplázhatók, triplázhatók a mennyiségek!
1. Klasszikus saláta sonkával, vinagrette öntettel (középen a képen)
A vinagrette öntethez, végy egy jól záródó kis üveget, tegyél 1 evőkanál almaecetbe egy nagy csipet sót, és kevergetve várd meg, míg a só felolvad. Utána tegyél bele egy mokkáskanál mustárt, és 2,5 evőkanál semleges olajat (pl. szőlőmag olajat). Csavard be az üvegcse tetejét, és rázd össze az öntetet. Ha kész, öntsd a nagy üveg aljára.
A salátához végy 6-7 szem koktél paradicsomot, 7 dkg sonkát, falatnyi darabokra tépve, és 2 marok salátát. Rétegezd a mártásra a nagy üvegbe a zöldségeket. Alulra a paradicsom, rá a sonka, felülre a saláta. NE rázd össze, hanem tedd hűtőbe. Fogyasztás előtt 15-20 perccel vedd ki a hűtőből, majd öntsd tányérra! Jó étvágyat!
2. Az olaszos, balzsamecetes öntettel (jobb oldalt a képen)
2 evőkanál olívaolajba, tegyél 1 evőkanál balzsamecetet – és mint a vinagrette öntetnél – rázd össze alaposan egy kis üvegben. Öntsd át a nagy üveg aljára.
A salátához 6-7 szem koktél paradicsom menjen alulra, rá fél zacskó mini mozzarella golyó, egy fél marék fekete olivabogyó és mehet a tetejére a 2 maroknyi saláta. NE rázd össze, hanem tedd hűtőbe. Fogyasztás előtt 15-20 perccel vedd ki a hűtőből, majd öntsd tányérra! Jó étvágyat!
3. A meghökkentő kombináció
Majdnem vinagrette öntetet készítünk, de csak majdnem. 1 evőkanál almaecetbe mehet egy csipet só, és egy kávéskanál magos mustár. Majd 2 evőkanál olívaolaj. Összeráz, és a nagy üveg aljára tesz.
A salátához szükségünk lesz két kicsi édesburgonyára (melyet előtte meghámozunk, felkockázunk, és serpenyőben egy kevés olívaolajon megpirítunk – sóval, borssal ízesítjük), 1 nagy fej céklára (alufóliába bugyolálva – sózva, olajozva, sütőben megsütjük 190 fokon 45 percig) felvágva kisebb kockákra, fél maréknyi feta sajtra és salátára. Alulra menjen a kihűlt, pirított édes burgonya, rá a kihűlt cékla, majd a feta sajt darabok és végül a saláta. NE rázd össze, hanem tedd hűtőbe. Fogyasztás előtt 15-20 perccel vedd ki a hűtőből, majd öntsd tányérra! Jó étvágyat!
Ha van tuti bevált saláta recepted, ami szerinted jó lenne üveges saláta ebédnek, akkor írd meg nekünk kommentben! Várjuk!
Még több receptért kattints a recept oldalunkra!
Most már mi is nagy rajongói vagyunk! 🙂
Nagyon jó ötlet! 🙂 Szerencsére kis kutatás után találtam olyat, aki idehaza foglalkozik ilyen ételek, Jar-ok készítésével 🙂