Masni

Recept: zablisztes tejes pite

Szeretek mindenféle receptet egy kicsit egészségesebbé tenni, ezért próbálkozom. Nem mindig sikerül, sőt, de ez most nagyon jó lett! Tejes pitét, született nevén clafoutis-t (ejtsd: klafuti), korábban klasszikusan készítettem, liszttel, cukorral, ahogy kell. Most nyírfa cukrot porcukrosítottam (kapható amúgy készen is), és a hagyományos liszt helyett, zab- és rizslisztet használtam. Az eredmény jelentem csodás, süssétek meg, a gyerekek is imádni fogják :)!

zabos_clafoutis_01

Egy 26 cm-es piteformához a következőkre van szükséged:

30 dkg magozott cseresznye (a klasszikus clafoutis cseresznyével készül, de készülhet bármilyen egyéb friss nyári gyümölccsel!)

5 dkg xilit porcukor

3 tojás

1 evőkanál vanília esszencia (így készítsd el házilag)

10 dkg zabliszt

3 dkg rizsliszt

1 dl tejszín

3 dl tej

Kapcsold be a sütőt 180-185 fok, alsó-felső sütésre. Magozd ki a cseresznyét. A 3 tojást verd fel habosra a nyírfa porcukorral és a vanília esszenciával. Amikor már szép világos, akkor add hozzá a liszteket, a tejszínt és a tejet. Keverd simára a tésztát (elég folyós, de ilyennek kell lennie!). A piteformát kend ki kókuszzsírral és vékonyan lisztezd ki (én most zabliszttel tettem). Tedd a kimagozott cseresznyéket a piteformába, és öntsd nyakon a tésztával. Mehet a sütőbe. Süsd legalább 30-35 percig, de lehet, hogy tovább kell, én most 45 percnél vettem ki a sütőből, mert addigra lett szép a színe. Ez a süti, igazából olyan állagú, mint egy nagyon sűrű puding, így ne várd a hagyományos pite-állagot. De nem hagyományos pitének viszont rendkívül finom :)!

zabos_clafoutis_02

zabos_clafoutis_03

A pitét, mikor kihűlt (megéri megvárni :)) porcukrozd meg, és tálald. Jó étvágyat!

Még több gyümölcsös, nyári receptért kattints!

Kókuszos, szilvás morzsasüti

Sült barack fagyi

Mindig siker: bögrés kefires süti

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!