A keksz sütés nekem valahogy inkább őszi-téli elfoglaltság, ilyenkor karácsony tájékán meg aztán pláne előszeretettel sütögetek, mert egyrészt imádom a lakásban terjengő sülő keksz illatát, másrészt gőzerővel készülnek az ajándékok, amikből nem hiányozhat egy-egy adag keksz sem :)! Most egy olyan keksz receptet hoztam Nektek, amiben a cukrot kicseréltem egészséges nyírfacukorra, a sima lisztet pedig teljes kiőrlésűre és dióra. Elég jól hangzik eddig, ugye?
Amire szükséged lesz kb. 25 db kekszhez:
12 dkg teljes kiőrlésű liszt
5,5 dkg nagyon alaposan ledarált dió
6 dkg Nyírfacukor
1 csipet só
10 dkg hideg vaj
1 evőkanál vanília esszencia (házilag így készítheted el)
1 bio narancs reszelt héja (sok helyen kapható már, pl. Spar, Lidl)
1 tojás sárgája
1 evőkanál víz
5 dkg csokoládé
Alaposan keverd össze a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a diót, a Nyírfacukrot és a sót. Majd vágd hozzá a hideg vajat, mehet bele a vanília esszencia és a reszelt narancshéj. Gyorsan dolgozd össze, akkor jó, ha nagyjából egyforma morzsák vannak a keverőtálban. Most jöhet a tojás sárgája és a víz. Majd gyors mozdulatokkal gyúrd tésztává. Elég ragadós lesz, de amint eléri a homogén tészta állapotot, hagyd abba a munkát. Tedd folpack-ba, és formázz belőle egy szabályos hengert! A fólia között nagyon könnyen alakíthatod majd a masszát. A lényeg, hogy szépen nyomkodd össze, szabályos formájúra. Csavard készre a fóliával, és rakd be a mélyhűtőbe 30-40 percre. Amikor kiveszed, éles késsel vékony, maximum fél centis karikákra vágd, és sütőpapírral bélelt tepsiben süsd meg 170-175 fokon 18-20 percig. Figyeld a sütődet, szép arany színűnek kell lenniük, nem barnának. Amikor kiveszed, akkor még puhák, amikor kihűlnek, akkor keményednek meg teljesen.
Amikor készen vannak, nagy a csábítás, hogy megegyük őket, de higgyétek el, csokiba mártva egyszerűen fantasztikusak lesznek! Így gőz felett olvassz fel 5 dkg apróra vágott csokit, és mártsd meg benne a kekszeket. Sütőpapírra szedve hagyd, hogy a csoki rádermedjen a kekszekre.
Jó keksz sütést, csodás készülődést Nektek!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: