A csokiba mártott kandírozott narancshéj nálunk nagyon nagy favorit, főleg ilyenkor karácsony táján. Eddig nem mertem nekiállni házilag elkészíteni, mert azt hittem, hogy roppant pepecs munka, és a végkimenet is kérdéses, szóval inkább maradtam a boltinál. De mostanában már akár Aldiban és Lidl-ben is egyszerűen hozzáférhetünk bio narancshoz, így gondoltam, belevágok. Lesz, ami lesz, én készítek házi kandírozott narancshéjat.
Tehát a legfontosabb dolog: bio, kezeletlen héjű narancs kell a dologhoz.
Ilyen virágszirom szerűen vágd be a narancs héját és hámozd meg.
Egy nagyon éles késsel, amennyire csak lehet, vágd ki a fehér részt a héjból.
Vágd csíkokra a héjakat és mérd le a súlyát. Nekem ebből az 1 kg-os narancsból 20 dkg héj lett.
Főzz a héjjal megegyező mennyiségű cukorból (most 20 dkg) és 1,5 deci vízből sűrű szirupot, tedd félre. Amíg hűl a szirup, addig hideg vízben tedd fel főni a héj darabokat. Amikor felforrt, főzd 5 percig, majd szűrd le. Tedd újra hideg vízbe, forrald fel megint és főzd megint 5 percig. A második felfőzés után alaposan csepegtesd le, majd mehet a szirupba. A szirupban tempózó héjat tedd vissza a tűzre, és főzd el a szirup levét kb. félig, közben állandóan kevergesd, nehogy odaégjen. Amikor elfőtt a szirup fele, akkor szórd meg a héjat 2 evőkanál cukorral, majd tedd sütőpapírra a héj darabokat és hagyd legalább 48 órát szoba levegőn száradni.
Amikor szépen megszáradt, akkor olvassz csokit gőz felett, és mártsd meg benne a narancshéjat. Tedd sütőpapírra, és várd meg, míg megdermed a csoki. Dobozban sokáig eláll, nálunk nem szokott :).
Ajándéknak sem utolsó, de magunkat is kényeztethetjük vele, jó narancsozást!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: