A bejgli szerintem olyan, mint a foci és a gyereknevelés. Mindenki ért hozzá, és mindenki tud egy-két hasznos tanácsot adni, amit vagy megfogadunk vagy nem. 🙂 A tejjel mi hadilábon állunk, így kikísérleteztem egy tejmentes verziót. Többször hallottam már tejérzékenyektől azt, hogy mivel mindenbe kókusztejet és kókusztejszínt használnak, már a könyökükön jön ki a kókuszíz. Valóban, ebből is kiérződik, de inkább még finomabb lesz tőle, mint fura.
Hozzávalók a tésztához (1 nagy vagy 2 kicsi rúdhoz):
- 250 g liszt
- 30 g cukor
- 2 tojás (egy tojás sárgája a tésztába, egy a kenéshez)
- 60 g olvasztott kókuszzsír
- 1,5 dl kókusztej (konzerv)
- 3 g szárított élesztő
Töltelék:
- 4 púpos ek darált dió
- 2 púpos ek morzsa
- 10-15 szem meggy (befőtt vagy fagyasztott)
- 2 tk méz
- annyi kókusztej, hogy kellemesen kenhető masszát kapjunk
A lisztbe keverjük bele a cukrot, a szobahőmérsékletű kókusztejben oldjuk fel az élesztőt. A kókusztej mehet a lisztes keverékhez, majd adjuk hozzá a tojás sárgáját és a kókuszzsírt. Gyúrjuk cipóvá, és kb. 1 órán át kelesszük valamilyen huzatmentes kellemes meleg helyen. Belisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki, és töltsük meg. Verjük fel a másik egész tojást, és kenjük be vele a bejglit. Hústűvel sűrűn böködjük meg az egész tésztát.
160 fokon 45 percig süssük, és hústűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e a tekercs. Jó készülődést! 😉
?♥♡♥