A bejgli szerintem olyan, mint a foci és a gyereknevelés. Mindenki ért hozzá, és mindenki tud egy-két hasznos tanácsot adni, amit vagy megfogadunk vagy nem. 🙂 A tejjel mi hadilábon állunk, így kikísérleteztem egy tejmentes verziót. Többször hallottam már tejérzékenyektől azt, hogy mivel mindenbe kókusztejet és kókusztejszínt használnak, már a könyökükön jön ki a kókuszíz. Valóban, ebből is kiérződik, de inkább még finomabb lesz tőle, mint fura.
Hozzávalók a tésztához (1 nagy vagy 2 kicsi rúdhoz):
Töltelék:
A lisztbe keverjük bele a cukrot, a szobahőmérsékletű kókusztejben oldjuk fel az élesztőt. A kókusztej mehet a lisztes keverékhez, majd adjuk hozzá a tojás sárgáját és a kókuszzsírt. Gyúrjuk cipóvá, és kb. 1 órán át kelesszük valamilyen huzatmentes kellemes meleg helyen. Belisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki, és töltsük meg. Verjük fel a másik egész tojást, és kenjük be vele a bejglit. Hústűvel sűrűn böködjük meg az egész tésztát.
160 fokon 45 percig süssük, és hústűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e a tekercs. Jó készülődést! 😉