Garantált sikersztori, jó önbizalom növelő. Szeretem a ciabattát, gondoltam, sütünk egyet. Meggyúrja a kisfiam. Ő boldog, hogy gyúrhat, én is boldog vagyok, hogy ő boldog. 🙂 Mindenki boldog, pláne a finom végeredménytől! Gugliba beírtam, hogy ciabatta. Találtam olyat, amit 1 napig kell előkészíteni, itt elbizonytalanodtam, de rábukkantam erre az egyszerű receptre is! Nekiláttunk, és azóta amint felmerül a gyúrási igény, már sütjük is a házi ciabattánkat.
Hozzávalók:
– 60 dkg finomliszt (tönköllyel is tökéletes!)
– 2 tk só (esetleg még kakukkfű vagy egyéb fűszer, amit bele tudunk képzelni)
– 2 púpos tk szobahőmérsékletű morzsolt élesztő
– 0,5 l víz melegvíz
– valamennyi olívaolaj abba az edénybe, amiben keleszteni fogjuk
Egy nagyobb tálban keverjük össze a sót a liszttel, egy másik edényben pedig oldjuk fel az élesztőt a meleg vízben. Az élesztős víz mehet a lisztre, és jöhet a gyúrás! Finom, lágy tésztát kapunk, ne ijedjünk meg. Olíva olajjal kenjünk ki egy nagyobb tálat, és engedjük bele a meggyúrt tésztát. Egy órán át kelesszük!
A sütőt melegítsük elő 240 fokra (vagy kinél mennyi a maximum), és várjuk meg, míg eléri! Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, arra szórjunk lisztet. Felezzük el a lágy tésztát, és formázzunk belőle hosszabb cipókat. Tegyük lisztes sütőpapírra, és csavarjuk meg középen párszor a tésztákat.
A sütő hőmérsékletét vegyük vissza 220 fokra, és 25 perc alatt süssük meg. Vigyázzunk, mert könnyen megég!
Jó étvágyat!
—
Gyere, süss velünk még több kenyeret:
– A tökéletes, nem szigorú paleo kenyér
– Az egyszerűen tökéletes kenyér titka
– Recept: Csokis-cukkínis kenyér
Ez az első ciabatta recept, amely tényleg működik… A hosszabb (akár 8 óra) kelesztesnek annyi előnye megis lehet, hogy az összetevők a hosszabb enzim folyamatok miatt emeszthetobbek lesznek. A tradicionális nápolyi pizza szakácsok például a csütörtöki tésztát kedden kezdték keleszteni. Azért ajánlom ezt a ciabatta receptet, mert visszaadja a kenyér keszitesnek az egyszerűséget, amelytől könnyen közösségi, családi élménnyé válik. Én nem bírtam ki, hogy ne tegyek egy evőkanál olívaolajat a tesztajaba, es az elesztot új kedvencemmel, egy kis kókuszvirág cukorral, tejben futtattam fel. Ez egy olyan alap recept, amelyet mindenki kicsit a saját szája ízére alakíthat. Fontos kiemelni viszont, hogy a suto felhevuleset tényleg meg kell várni, sőt egy sütőkövet sem árt beszerezni. A liszt nagyon fontos (“0”-s vagy “00”-s) es a legjobb valamilyen forrasvizet használni (ilyet bármely boltban lehet palackozva kapni)