Masni

Születésnap, ajándék, kánikula - FAGYI recept

A Masni háza táján hétvégén születésnapot ültünk, félkereket, vagy hogyan is nevezik az ennyit?! Mivel hétvégén mindenki a másfelé járt, ezért mi ma adunk Nektek ajándékot! Méghozzá nem is akármit! Praliné Paradicsom Zsuzsi készített egy, csak a Masninak szóló, epres jégkrém receptet, fogadjátok szeretettel, és készítsek el, higgyétek el, megéri!

Epres-sajtkrémes fagylalt zabkeksz-alapon, ropogós fehércsoki-rétegekkel, nyakon öntve egy kis eperszósszal… 
Nem is kell más egy meleg nyári napon!Hozzávalók 6 adaghoz:

Fagyialap:
– 300 gr eper (megtisztítva mérve)
– 3 ek. nádcukor
– 2 tk. balzsamecet
– 125 gr krémsajt (pl. Philadelphia)
– 3 dl habtejszín
– fél lime héja és 2 tk. limelé
– 50 gr fehér csokoládé

 

Kekszes rész:
– 100 gr zabkeksz
– 50 gr olvasztott vaj
– egy jó marék eper díszíteni

 A megtisztított epret nagyobb darabokra vágjuk, és szétterítjük sütőpapírral bélelt tepsin. Rászórjuk a nádcukrot és meglocsoljuk a balzsamecettel, majd 150 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. Ezalatt a cukor karamellizálódik, az eper pedig veszít víztartalmából, így nem fog annyira jegesedni a fagyink, és az íze is koncentráltabb lesz. A sütőből kivéve az epret a levével együtt egy tálba öntjük, és hozzáadjuk a habtejszínt, a krémsajtot, a lime levét és héját, majd botmixerrel egyneműsítjük.  A masszát teljesen kihűtjük.

 Míg az epres fagyialap hűl, elkészítjük a csokilapokat. A fehér csokoládét megolvasztjuk mikróban vagy vízgőz fölött, majd sütőpapírral bélelt tálcán nagyon vékonyan szétterítjük. Hűvös helyre tesszük, és pár perc múlva, amikor már kezd dermedni a csokoládé, de még nem teljesen szilárd, kb. 7-8 cm átmérőjű desszertgyűrűvel vagy szaggatóval korongokat szúrunk ki, és visszatesszük a csokoládét, hogy teljesen megdermedjen. Ekkor már óvatosan ki lehet emelni a csokikorongokat a lapból.

A lehűlt fagyialapot fagyigépben kikeverjük a gyártó utasításait követve. Ha nincs fagyigépünk, kb. félóránként átkeverjük botmixerrel, hogy a képződő jégkristályokat összetörjük. Kb. 7-8 cm átmérőjű félgömb alakú szilikon formába vagy desszertgyűrűkbe adagoljuk a majdnem teljesen fagyott massza felét. Erre helyezünk egy-egy csokikorongot, majd ráadagoljuk a maradék fagyimasszát, hagyva helyet a kekszes rétegnek is. A fagyimasszára újabb csokikorong jön, majd a formát/desszertgyűrűket a fagyasztóba tesszük.

A kekszes réteghez a kekszet aprítógépben morzsásra aprítjuk, és összekeverjük az olvasztott vajjal. A vajas kekszmorzsát hatfelé osztjuk, és rálapogatjuk-terítjük a fagylalt-adagokra a formában/desszertgyűrűkben. Rövid időre visszatesszük a fagyasztóba, majd a mini sajttorta-fagyikat kifordítjuk a szilikon formából. Ha desszertgyűrűket használtunk, érdemes az oldalukat hajszárítóval körbemelegíteni, így könnyen le lehet majd csúsztatni a fagyitortákról.

A díszítéshez félretett epret vagy a tortácskák tetejére halmozzuk, vagy egy teáskanálnyi mézzel összeturmixoljuk, és ráöntjük a tetejükre.

Tipp: A sajttorta-fagylaltot egyben, egy nagyobb formában (pl. folpackkal bélelt kenyérsütő formában) is összeállíthatjuk, majd szeletelve tálaljuk.

Gyönyörű napot mindenkinek!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!